ALOR SETAR 18 Julai – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menjelaskan daging import dari India yang berada di pasaran ialah daging kerbau dan bukannya daging lembu seperti yang mungkin difikirkan oleh ramai pengguna.
Menterinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, sehubungan itu pengguna dinasihatkan agar tidak terkeliru dengan istilah daging import atau Indian Beef dari negara berkenaan.
“Saya nak buat perisytiharan supaya rakyat tidak terkeliru. Daging import dari India atau dikenali sebagai daging kotak sebenarnya ialah daging kerbau dan bukannya lembu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulanan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) di sini hari ini.
Dalam kolum Bisik-Bisik Mingguan bertajuk Kisah daging kerbau semalam, Awang Selamat menulis mengenai kekecewaan seorang pensyarah yang membuat kajian berkaitan daging import kerana hampir 80 peratus daripadanya adalah dari India.
Pensyarah itu memberitahu Awang Selamat bahawa beliau kecewa kerana rakyat kita disajikan dengan daging kelas ketiga. Lebih menyedihkan, selama ini kita tidak dimaklumkan bersungguh-sungguh bahawa daging yang diimport dari India adalah kerbau.
Menurut Awang Selamat, berdasarkan kajian pensyarah itu juga, ramai pengguna tidak mengetahui tentang perkara tersebut.
Noh berkata, dianggarkan 80,000 tan daging import India dibawa masuk setiap tahun dan kebanyakannya bergred utiliti.
“Rakyat boleh buat pilihan, hanya kita mahu mereka tidak terkeliru,” katanya.
Beliau menambah, pegawai-pegawai bertauliah daripada Kementerian Kesihatan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dihantar ke India bagi memastikan daging yang diimport ke Malaysia adalah halal.
Noh berkata, pemeriksaan meliputi ciri-ciri kebersihan serta cara penyembelihan mengikut prosedur dan hukum syarak yang betul supaya menepati piawaian yang ditetapkan.
“Mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan persatuan pengguna, daging kotak ini haruslah dilabelkan sebagai daging kerbau supaya tidak mengelirukan.
“Masalah yang timbul adalah kemungkinan wujud sesetengah pihak yang tidak mematuhi garis panduan ini dan enggan melabelkan kotak tersebut,” katanya.
Beliau berkata, terdapat juga peniaga yang menyahbekukan daging itu dan menjualnya ke pasaran sebagai daging lembu.
Sementara itu, beliau memberi jaminan bekalan ayam dan daging bagi keperluan musim perayaan ini adalah mencukupi.
Noh berkata, kementeriannya menubuhkan jawatankuasa khas bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk perancangan berterusan dan teliti berhubung perkara itu.
Selain menjalankan pemantauan mengenai bekalan di pasaran, katanya, keutamaan akan diberikan kepada pengeluar dan penternak tempatan jika ia tidak mencukupi.
“Kalau belum mencukupi, kita akan keluarkan kuota untuk permit import,” katanya.
Dalam kolum Bisik-Bisik Mingguan bertajuk Kisah daging kerbau semalam, Awang Selamat menulis mengenai kekecewaan seorang pensyarah yang membuat kajian berkaitan daging import kerana hampir 80 peratus daripadanya adalah dari India.
Pensyarah itu memberitahu Awang Selamat bahawa beliau kecewa kerana rakyat kita disajikan dengan daging kelas ketiga. Lebih menyedihkan, selama ini kita tidak dimaklumkan bersungguh-sungguh bahawa daging yang diimport dari India adalah kerbau.
Menurut Awang Selamat, berdasarkan kajian pensyarah itu juga, ramai pengguna tidak mengetahui tentang perkara tersebut.
Noh berkata, dianggarkan 80,000 tan daging import India dibawa masuk setiap tahun dan kebanyakannya bergred utiliti.
“Rakyat boleh buat pilihan, hanya kita mahu mereka tidak terkeliru,” katanya.
Beliau menambah, pegawai-pegawai bertauliah daripada Kementerian Kesihatan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dihantar ke India bagi memastikan daging yang diimport ke Malaysia adalah halal.
Noh berkata, pemeriksaan meliputi ciri-ciri kebersihan serta cara penyembelihan mengikut prosedur dan hukum syarak yang betul supaya menepati piawaian yang ditetapkan.
“Mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan persatuan pengguna, daging kotak ini haruslah dilabelkan sebagai daging kerbau supaya tidak mengelirukan.
“Masalah yang timbul adalah kemungkinan wujud sesetengah pihak yang tidak mematuhi garis panduan ini dan enggan melabelkan kotak tersebut,” katanya.
Beliau berkata, terdapat juga peniaga yang menyahbekukan daging itu dan menjualnya ke pasaran sebagai daging lembu.
Sementara itu, beliau memberi jaminan bekalan ayam dan daging bagi keperluan musim perayaan ini adalah mencukupi.
Noh berkata, kementeriannya menubuhkan jawatankuasa khas bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk perancangan berterusan dan teliti berhubung perkara itu.
Selain menjalankan pemantauan mengenai bekalan di pasaran, katanya, keutamaan akan diberikan kepada pengeluar dan penternak tempatan jika ia tidak mencukupi.
“Kalau belum mencukupi, kita akan keluarkan kuota untuk permit import,” katanya.
No comments:
Post a Comment